hits

Eura dress

Vi kom hjem fra Russland med ganske mange meter håndvevd lin i bredden 40cm. Den har ligget i skapet i noen måneder og jeg har fundert mye på hva jeg skal kunne sy av den og hvordan plagget evt skulle kunne utformes. Etter en del snusing kom jeg over ett serkfunn fra Luistiari, Eura, grav 56. (Finnlad). 

Det fragmentet som er funnet er en del av ermet (jeg har desverre ikke noe bilde av det men, jeg jobber med saken!). Stoffet i fragmentet skrår innover og - de som den gang prøvde seg på å rekonstruere serken kom frem til att stoffet kan ha ligget vannrett. Det vil også si at kjolen ikke har noen skuldersømmer. 

For mer info les denne av Piirko Liisa Lehtosalo-Hilander. http://www.vikinganswerlady.com/FTP_Files/Ancient_Finnish_Costumes.PDF Dette mønsteret er perfekt hvis du har lin på 40 cm som utgangspunkt, spesielt hvis du er 40 cm eller mindre over brystet.

Jeg brukte totalt 10 meter stoff og fikk så og si ikke noe restestoff til overs! 

 

Jeg måtte sy kjolen i to ulike fargenyanser fordi jeg ikke hadde nok lin. Lina har dog samme bredde og kvalitet.Her ser dere sømmen som går over brystet.

Kjolen er helt lik forran og bak, bortsett fra at jeg har satt inn kiler bak for å få ekstra vidde.

Kjolen blir for trang nede hvis jeg kun har 40x4. Kilene er laget av resteklippet fra arm/sidekilene. 

Litt dårlig bilde men, her kan dere se hvor kilen bak begynner. 

Spennende eksperiment =)


 

 

8 kommentarer

Varda

16.02.2014 kl.23:29

Åh! Dette så ut som et interessant mønster! Tror jeg skal prøve meg på den på neste underkjole jeg lager meg.

Likte variasjonene du fikk pga tøyet:)

Tove Lodal

31.05.2014 kl.00:57

Den er SÅ fin din Eura kjole. Jeg har stof liggende til en ny særk og vil prøve at bruge dette mønster. - Hvor store kiler satte du ind? (højde og største bredde).

Elisabeth Maria Vetland

08.06.2014 kl.15:56

Hei, så flotte klær du lager! Blir helt inspirert! Kan jeg spørre hvor du kjøper stoffer i Norge? Har lett litt på nett etter linstoffer(selvsagt naturfarget og så ubehandlet som mulig), men synes det er vanskelig å vite bare utfra bilder om det er bra. Er også ute etter gode steder å kjøpe ullstoffer som kan plantefarges og sys til vikingklær.

Ingrid Galadriel

09.06.2014 kl.19:52

Tove Lodal:
Hei!
Høyden blir din egen høyde fra korsryggen og ned. Bredde? Det som var igjen. ca 20 cm i nerkant.

Ingrid Galadriel

09.06.2014 kl.19:53

Elisabeth Maria Vetland: Hei! Du kan prøve rafina.no

Ingrid Galadriel

09.06.2014 kl.19:53

www.raffina.no merer jeg

Cecilia Fektenberg

25.07.2015 kl.17:43

Hej! Jättefina vikingakläder!. Mycket bra inspiration till mina barns kläder!

susan

21.01.2018 kl.20:46

Ingrid! Your instructional videos on youtube have vanished! I have been searching the internet high and low trying to find them perhaps posted some where else, but I am coming up empty. I believe the two videos were labeled something like "how to make a viking dress for dummies" and I believe that was in two parts, and another about apron dress. Ive got fabric set out all washed and ready and when I went to view the videos I couldnt find them.. please help they were so great!

Skriv en ny kommentar