"Julevikingmat" hos Linda

Vi var nylig p julebord hos Linda i vikinglaget. Jeg tok noen mat-bilder og maste etter oppskrifter;) S her kommer de!

Superbra vikinginspirert festmat til det moderne kjkken;)

Bakte epler og lk

10 epler
7 lker
smr
havsalt

Varm ovnen til 190 grader. Ta frem en langpanne. Skjr eplene i relativt tynne bter og legg dem i pannen. Skrell lkene og skjr dem i bter. Legg dem i pannen. Bland epler og lker og skill lkbtene litt ifra hverandre slik at bitene ikke blir s store. Str over litt salt og legg p et antall klikker smr. Bak i ovnen til eplene er myke.


Braisert skinkestek med honningglasur

2 kg r skinke eller skinkestek med svor
2 lk
2 flasker Ale (helst mrk, engelsk, men jeg brukte mellommrk belgisk)
s mye kjttbuljong det trengs (jeg brukte 2 liter)

Skrell lkene og skjr den i bter.
SKjr av svoren, men la det vre igjen ca 1 cm fett som du risser et rutemnster i.
Legg skinkesteken og lkene i en stor gryte soom har tett lokk. Sett i kjttermometer. Hele rret m vre inne i kjttbitens tykkeste del.
Hell alen i gryten. Kok opp buljongen slikk at du har den tilgjengelig.
Kok opp det skinken ligger i. Kok til en temperatur mellom 65 og 72 grader. Tror det tok ca to timer.
Husk fylle etter buljong ved behov, men bare litt av gangen. Det brenner veldig raskt dersom det blir for lite vske.
Sett ovnen p grill og varm til 200 grader. Varm opp honning og pensle p skinken.
Sett inn skinken p en plate litt lengre opp i ovnen enn midten. Pass p s fette bare fr litt farge, og ikke blir brent, tror det tok ca 5 minutter. La kjttet hvile.

Leiv av bygg og hvete

2 kp sammalt hvete
6 kp byggmel
8 kp vanlig hvetemel
6 kp kjernemelk (det som blir igjen etter man lager smr) eller myse (det som blir igjen nr man lager skyr)

Bland sammen i en bunke. Lag baller som er p strrelse med en tennisball.
Kjevle eller trykk dem flate, ca 5 mm tykke. Stek i trr teflonpanne (i mangel p uatentisk utstyr og vrforhold for bl). Snu en til flere ganger til de hres hule ut nr du kakker p dem.


Tjalaknul/Tjlknl (Langstekt elg)

2,5 kg Elgstek
1,5 l vann
5 einebr
1 ts sennepsfr
2 ms havsalt
1 ms honning

Sett en langpanne lengst ned i ovnen og et gitter rett over. Varm ovnen til 75 grader.
Hent steken fra fryseren og legg den i ovnen.
Vent 5-7 timer til den er tilstrekkelig tint, og sett i steketermometer. Hele rret m vre inne i kjttbitens tykkeste del.
Stek til en temperatur mellom 65 og 70 grader. Kjttet er da rosa, men likevel stekt. Dette tar da 12 timer.
Kok opp vann, honning og krydder og la det trekke.
Legg steken i en stekepose, hell lagen over, press ut luften og la steken ligge i romstemperatur i 4-5 timer. Ikke lengre. Hvis vsken ikke dekker steken, m du snu den litt n og da. Steken ser trr ut nr den kommer ut av ovnen, men trekker til seg vske og smak fra lagen.
Skjr i tynne skiver og server varm eller kald. Funker til det meste, ogs p brd.


Klrullader

2 hoder hvitkl
250 g kjttdeig (storfe)
400g svinekjttdeig
5 dl kokte byggryn
1/2 ts malte sennepsfr
1/2 ts havsalt

Legg byggrynene i blt i kokende vann kvelden fr. Neste dag: Hell av vannet som byggrynene ligger i, fyll p nytt vann i en gryte og kok dem 40-60 min, hell i drslag og la rinne av.
Skjr rundt rotstokken p klhodene, slik at bladene kan tas ls etterp. Kok opp en masse vann og legg ned et klhode. Plukk av bladene nr de er myke nok til at de ikke brekker, og legg dem p et kjkkenhndkle.
Gjr det samme med neste klhode. Du fr kanskje 15 bra blader fra hvert hode.
Skjr vekk bladnerven, slik at de blir lettere brette.
Bland byggryn, kjttdeig og krydder. Legg to blader slik at de passer sammen. Legg ca 2 ms fyll mot ene kortsiden. Brett kortsiden over, brett inn langsidene og rull. Fest med en tannpirker/pinne.
Kok opp vann med litt salt og legg rulladene i vannet. Kok til klen er myk, og ta dem opp av vannet.


Byggryn

1 pk byggryn (Jeg brukte Mllerens Hele Byggryn)
1 lk
1 ts havsalt

Legg byggrynene i blt i kokende vann kvelden fr. Neste dag: Skrell lken og skjr den i bter.
Fyll vann i en stor gryte og tilsett salt. Hell av vannet som byggrynene ligger i og legg byggrynene i gryten, legg s i lken. Kok dem 40-60 min, hell i drslag og la rinne av. Hell s tilbake i gryten slik at de holder seg varme.


Kompakt Surdeigsbrd av hvete
(mangler bilde)

For utvikling av surdeigen
1 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel
3 dl vann

For baking
2 dl sammalt hvete
11 dl hvetemel
5 dl romstemperert vann
2 sm ts havsalt

Start surdeig 5 dager fr ved blande 1 dl lunkent vann og 1 dl sammalt hvetemel. Dekk med et fuktig kjkkenhndkle. Fore deigen hver dag med litt vann og litt vanlig hvetemel og hold hndkleet fuktig.
Den skal lukte syrlig og lage bobler.
Dag 5, 6-8 timer etter du sist tilsatte noe til surdeigen: Ta av 3/4 av surdeigen. Fore resten med litt vann og mel og sett den i kjleskapet i et glass.
Bland det du tok av med resterende ingredienser. Kna deigen sammen og l den hvile noen minutter.
Kna den s til du kan strekke den tynn uten at den sprekker. Form til to runde brd, legg dem p plate, smr med litt neutral matolje og dekk med plastikk. La dem heve til minst dobbel strrelse eller minst 6-8 timer.

Varm ovnen til 235 grader. Ta av plastikken forsiktig, slik at ikke deigen blir med. Stek i ca 25 minutter p nederste rille. Brdene skal hres hule ut nr du banker p dem. Avkjl p rist.

Hjemmelagd smr
(Mangler bilde)


5 bokser sterrmme
havsalt

Pisk eller kjr i mikser til det skiller seg, men vr forsiktig s mikseren ikke blir for varm. Da smelter fettpartiklene. Hell av kjernemelken og ta vare p den til baking. Hell p litt kaldt vann og kna smret. Gjenta til vannet er klart etter knaing. Kna inn litt havsalt.

Mjd

(Mangler bilde)

4,5 kg honning
18,7 l vann
2-3 ts sukker
hetvinsgjr laget for brviner, champagne e.l. Spr selgeren.

Varm opp 2 l vann og tilsett honningen. La det varmes slik at det skummer og ta av skummet. Det er best om det ikke koker. Nr alt skum er borte og det ikke dannes nytt, lar du det avkjles til romstemperatur. (Jeg har senere lrt at dette ikke er helt ndvendig gjre.) Hell over i gjringskaret.

Ta en kopp, tilsett 2-3 ts sukker, gjr og varmt Ikke hett) vann. La st 5-10 minutter.
Fyll vann p gjringskaret til 20,2 liter. Tilsett gjren.

La st 1-2 mnd i 18-22 grader. til gjringen stopper. Stikkes om p ny beholder. Se til at bunnsedimentet ikke blir med. Lagres minst 6 mnd.

Fordel p midre beholdere for krydring, f.eks. femlitersdunker. Tilsett valgt krydder i en muselinpose og heng i beholderen. Til anismjden brukte jeg 10 g anis, og til nellikmjden brukte jeg 1 ts ingefr, 0,5 ts nellik, 1 liten kanelstang og 1 ms appelsinskall. Dekk pningen med plastikkfolie som du fester med en strikk, snn utifall at gjringen starter p nytt. La st minst to uker.

n kommentar

Vally

01.09.2012 kl.16:34

dette sg skikkelig godt ut alt sammen.. m prve dette en gang

Glenn

05.04.2014 kl.05:34

Veldig fine oppskrifter! Men, hva er KP i brdoppskriften?

Skriv en ny kommentar

hits