Vikingmat på juleblot 2010

Vi hadde nylig juleblot og jeg vil lage et aldri så lite innlegg om den fantastiske maten laget av Sunniva Saksvik, Tonje og Raino.

Fra venstre over:

- Bygg"grøt"

Selv om vi dag tenker på grøt som noe søtt, kommer ordet grøt oprinnelig fra "noe som kokes i gryte". Dette er bygggrøt med bacon kokt på øl.
Bacon og øl? you had me at bacon. 
Den smaker nokså salt.
I Sunnivas "finn en feil med den historiske maten" var feilen denne gang at det er brukt humle i øllet.

- Ovnsbakt løk

Alu alu laukar! Selv om vikingene kanskje ikke hadde Charlottløk...:)

- Ovnsbakt eple.

I sin helhet

- Ytrefilet av hest med senespshonning

Hestkjøtt ble brukt av vikingene i rituelle sammenhenger og var sett på som eksklusivt. Kjøttet ble forbudt med kristendommen. Noen som vet nøyaktig hvorfor?

I sagaen om Gudrun, (oprinnelig kona til Sigurd drakedreper), hører vi om bruk av honning på kjøtt da Gudrun tar livet av sine to sønner og serverer hjertene deres (med honning på) til sin kjære mann Atle (senere kjent som Atilla).

- Kål surret i karve og honning

- Leiv med hasselnøttsmør

Sunniva har lenge forsket på Leiven som er en mel/vannbasert brødsort. (Minner litt om lapper men uten sukker, den har også en mye seigere, ikke så luftig konsistens). Først trodde Sunniva at leiven var hard men etter å ha lest seg opp på kongesagaene finner hun et avsnitt hvor leiven beskrives som myk. Det er bitende kaldt og Håkon Håkonsønns menn kan ikke smøre leiven med smør. De tar annenhvert tygg av leiv og smør. Håkon ber dem derfor om å rulle smørklumpen inn i leiven - ergo- leiven må ha vært myk. Hvilken konge var dette Sunniva? (Jeg har ikke klisterhjerne)

Leiven

Ovnsbakte epler...

Ovnsbakt løk

Byggrøt


Hestekjøtt

2 kommentarer

Skafti

21.des.2010 kl.10:15

Her var det mye godt :) Ønsker deg ein god jol og solsnu. Samt godt nytt år.

ingrid galadriel

21.des.2010 kl.19:28

God jul til deg også!!!!

Skriv en ny kommentar

hits